Psoriazisul poate apărea pe orice porţiune a pielii – atunci când apare pe scalp, se numeşte psoriazisul scalpului. Însă indiferent de locul unde apare, cauza este aceeaşi.
Apare atunci când corpul primeşte semnale greşite de la sistemul imunitar pentru a lupta împotriva unei infecţii (chiar dacă aceasta nu este prezentă).
Sunt eliberate astfel substanţe chimice inflamatoare, care determină reproducerea mai rapidă a celulelor epiteliale.
În mod normal, celulele epiteliale ale unei persoane sănătoase se reînnoiesc după aproximativ 21-28 de zile – este un proces natural care nu poate fi observat cu ochiul liber.
Însă în cazul în care suferiţi de psoriazis, acestea se pot reproduce de până la 10 ori mai rapid, determinând apariţia pe suprafaţa pielii a unor plăci de celule în exces.
Care sunt cauzele agravării bolii?
În timp ce reacţia autoimună care cauzează psoriazisul este binecunoscută, nu se ştie prea bine ce anume determină această reacţie din partea sistemului imunitar la persoanele care suferă de această boală.
Deşi nu există un tratament pentru psoriazis, unele persoane pot experimenta o agravare a bolii şi, în unele cazuri, aceasta poate intra în remisie o perioadă lungă de timp înainte de a se manifesta din nou.
S-a demonstrat că factori precum stresul, rănile de la nivelul epidermei sau modificările hormonale pot agrava problema la persoanele care suferă de psoriazis.
Mai multe detalii despre psoriazisul scalpului