Eşti fie o persoană matinală, fie o persoană care are randament mai mare seara. Momentul când îţi speli părul este un lucru personal, dar știai că există diferite avantaje în funcție de perioada zilei în care îţi speli părul?
Aceasta este una dintre întrebările la care nu există răspunsuri corecte sau greșite și nici o singură abordare valabilă în toate cazurile – este total subiectiv. Există avantaje atât în cazul celor care își spală părul dimineața, cât și al celor care fac acest lucru seara:
Persoanele care se spală seara economisesc timp
Dacă îţi speli părul seara poți economisi mai mult timp în dimineața următoare. Poți dormi cu 15 minute mai mult în loc să îţi dedici dimineața îngrijirii părului.
Un alt avantaj este acela că ai mai mult timp la dispoziție pentru a-l lăsa să se usuce. Iar acesta este un lucru extraordinar pentru păr și scalp – folosirea uscătorului pe treapta cea mai înaltă de temperatură (pentru a fi gata repede dimineața) ar putea să îţi deterioreze părul.
Persoanele care se spală seara au suficient timp la dispoziție pentru a lăsa părul să se usuce, astfel că părul și scalpul nu sunt expuse riscului de uscare din cauza căldurii.
Persoanele care se spală dimineața încep ziua fresh
Există totuși și unele dezavantaje dacă îţi speli părul înainte de culcare. Dacă părul nu este uscat complet, poate încuraja apariția mătreții.
Umezeala rămasă poate crea un mediu umed care încurajează dezvoltarea microbilor scalpului precum Malassezia.
Aceștia joacă un rol cheie în iritarea scalpului și apariția mătreții.
Mai mult, dacă părul tău este foarte subțire sau este predispus la îngrășare, este posibil să constați că peste noapte organismul produce o cantitate importantă de uleiuri, iar părul nu mai are aceeași strălucire sănătoasă când te trezeşti dimineața.
Persoanele care se spală dimineața consideră că este foarte important să înceapă o nouă zi fresh.
Să lași balsamul în păr peste noapte?
Dacă laşi balsam în păr peste noapte, acesta va reface nivelul de hidratare și va face părul mătăsos.
Cu toate acestea, circa 30 de minute sunt suficiente pentru a permite părului să absoarbă o cantitate suficientă de agenți de hidratare și nu există avantaje suplimentare dacă laşi balsamul în păr până la 8 ore.
Nu ar fi mai bine să alternăm?
Deși majoritatea persoanelor au tendința de a nu renunța la obiceiurile care țin de spălarea părului, este important să ținem minte că există situații când este nevoie să abandonăm aceste obiceiuri.
Spală-ţi bine părul după ce ai făcut sport, folosind un șampon care curăță în profunzime deoarece transpirația se acumulează pe scalp și poate cauza iritație.
Ai, de asemenea, grijă să îţi speli foarte bine părul cu șampon după ce ai înotat, fie într-o piscină cu apă tratată cu clor, fie în apă sărată.
Atât sarea, cât și clorul pot deteriora părul, prin urmare ar fi bine ca după o sesiune de înot să folosești un șampon pentru repararea părului deteriorat ca să îl menții puternic și sănătos.