Mătreața este cauzată de un microb. Acest lucru este perfect natural, microbul aflându-se pe scalpul tuturor. Dar cum acționează?
Malassezia este prezentă la aproape toate mamiferele cu sânge cald, prin urmare nu doar noi ne confruntăm cu efectele sale.
Și nu cauzează doar apariția mătreții – s-a descoperit că este cauza multor probleme, de la alergii și infecții la oameni, până la infecțiile urechii la pisici.
Principalul vinovat pentru apariția mătreții
Cauza principală a mătreții este microbul unicelular malassezia globosa, care este prezent pe scalpul tuturor.
Aproximativ 50% din populație se confruntă cu o reacție negativă a organismului la prezența acestei ciuperci care cauzează mătreața.
Aceasta se hrănește cu uleiurile de pe scalp…
Uleiurile naturale de pe scalpul tău, cunoscute sub denumirea de sebum, sunt factorul de bază care alimentează microbul ce cauzează mătreața.
Malassezia se hrănește cu aceste uleiuri, descompunându-le în mai mulți compuși, printre care se numără și acidul oleic.
Aici intervine mătreața.
Jumătate din populația lumii este sensibilă la acidul oleic.
Dacă faci parte din grupul, cu o pondere de 50% din populația lumii, al persoanelor care prezintă sensibilitate la acidul oleic, este posibil să te confrunți cu mătreața.
Corpul reacționează la prezența acidului oleic, mărind viteza de reînnoire a celulelor epiteliale.
Aceasta reprezintă o încercare de a elimina substanța iritantă și totodată mecanismul apariției cojilor. Celulele epiteliale moarte se acumulează pe scalp și devin vizibile în părul tău, căzând și pe umeri.
Dar nu este vorba doar despre coji
Reacția organismului la malassezia și la acidul oleic include mai multe simptome, pe lângă coji.
Dacă ai mătreață, te poți confrunta cu:
Toate acestea sunt simptome cauzate de reacția organismului la iritația produsă de malassezia.
Cercetările despre malassezia asigură tratamente anti-mătreață mai bune
În cadrul Head & Shoulders, ne ocupăm de zeci de ani de Malassezia globosa, iar în 2007, cercetătorii noștri au identificat cele 4.285 de gene ale acestui microb.
Înțelegând cum acționează, putem identifica mai bine agenții iritanți pe care îi produce și putem dezvolta șampoane anti-mătreață care să combată aceste substanțe iritante, ajutând la eliminarea mătreții.
Dar lucrurile nu se opresc aici. Continuăm activitatea de cercetare și depunem eforturi considerabile nu doar pentru a ne îmbunătăți șampoanele, ci și pentru a investiga modificările biochimice cauzate la nivelul pielii de iritația produsă de malassezia.